
نهج البلاغه کتابى است که شریف رضى، محمد بن ابواحمد حسین هاشمى علوى، آن را جمع آورده و گزیده سخنان امیرالمؤمنین على بن ابیطالب علیه السلام را در آن گنجانده است. سید رضى خود در این باره گوید: دیدم سخن آن حضرت بر سه محور گردش مىکند: اول خطبهها و اوامر، دوم نامهها و سوم پندها و اندرزها.
وى در دنباله سخنان خود مىگوید: «این کتاب مورد نیاز دانشمند و دانشجو و مطلوب هر بلیغ و زاهدى است. در خلال این کتاب، سخنان شگفت آورى در توحید و عدل و منزه کردن خداوند از شباهت به مخلوقات نیز بیامده که تشنه را سیراب مىکند و شفاى هر بیمارى و روشن کننده شبهههاى تاریک است.
مىتوان محتویات این کتاب را به چند بخش تقسیم کرد: ۱ـ سخنان آن حضرت در باب توحید و عدل و صفات الهى و منزه داشتن خداوند از مشابهت به مخلوقات. ۲ـ خطبههاى سیاسى و خطبههایى که آن حضرت در هنگام جنگها و دادخواهیها ایراد کرده است .۳ـ خطبههاى دینى آن حضرت در باب وعظ و ترهیب و ترغیب مردمان نکوهش دنیا و سخنانى که وى درباره اخلاقیات و مدح علم گفته است. ۴ـ وصایاتى که آن حضرت به این و آن عنوان کرده است.۵ـ دعاها. ۶ـ فتنهها و جنگها. ۷ـ صفات مانند صفات طاووس و خفاش و مورچه و ملخ و توصیف بهشت و… ۸ـ نامهها . ۹ـ پندها کوتاه و امثال.
این کتاب داراى سخنانى گهربار است که به حق باید آن را نهج البلاغه نامید و همچون درخشش خورشید در روزى روشن در میان مردم هر عصر و شهرى مشهور و درخشان است. تا کنون از سوى دانشمندان برجسته سى و چند شرح بر این کتاب نوشته شده است. نخستین کسى که این کتاب را شرح کرد، على بن ناصر از علماى همعصر شریف رضى جامع نهج البلاغه و آخرین کس شیخ محمد عبده مفتى کشور مصر دانشمند همعصر ما بود. محتویات این کتاب که از افتخارات عرب و اسلام به شمار مىرود از کتابهاى دانشمندان همچون کتابهایى که سخنان فصیح شعرا و خطبا را جمع آوردهاند مانند دیوان حماسه ابوتمام البیان و التبیین جاحظ مفضلیات ضبى، حماسه بحترى، که بر سیاق حماسه ابوتمام جمعآورى شده و کتابهاى دیگرى که از شماره بیرون است گردآورى شده است. ما کسى را ندیدهایم که درباره محتویات این کتاب یا نسبت آنها به نویسندگانشان ایرادى وارد کرده باشند به جز عدهاى اندک که به مؤلف آن در نسبت دادن شعر یا کلامى به کسى نسبت خطا داده گفتهاند فلانى روایت کرده است که این شعر از کس دیگرى است. اما گروهى نیز نهج البلاغه را انکار کردهاند. برخى از ایشان گویند: تمام محتویات نهج البلاغه از سخنان شریف رضى است نه از گفتار على علیه السلام. برخى دیگر درباره نام گردآوردنده نهج البلاغه راه خطا پیموده و آن را به شریف مرتضى برادر شریف رضى منسوب کرده و گفتهاند این سخنان از خود شریف مرتضى است نه از حضرت على علیه السلام. دستهاى دیگر نیز از این ادعا تنزل کرده و به سخنى که سخیفتر از سخنان مذکور است گفتهاند: شریف رضى سخنانى را که از على علیه السلام نیست در میان آنها جاى داده است.
ذهبى نیز در کتاب خود به نام میزان الاعتدال از حد خارج شده و ادعا کرده است: سخنانى که در این کتاب گردآورده شده رکیک و به دور از نفس قرشیان است.
لینک دانلود
منبع:www.afdownload.com
:: موضوعات مرتبط:
ترجمه نهج البلاغه ,
PDF ,
,
:: برچسبها:
ترجمه فارسی نهج البلاغه ,